A legjobb megoldás vállalkozók számára

Miért írom ezt a blogot?

Szeretném a hivatásomat körül lengő misztikus, olykor mérgező ködöt, érthető, emberi nyelven, ha lehet picit szórakoztatóan eloszlatni. Az oldottabb hangvétel érdekében kérek minden olvasót, hogy tiszteljen meg azzal, hogy tegeződünk!

Pályafutásom alatt, mind az üzleti életben, mind az adóhatóságnál azt tapasztaltam, hogy a vállalkozók jelentős része nem tud mit kezdeni a könyveléssel (ideértve a bérszámfejtést is). Egy részük felesleges macerának, pénzkidobásnak tartja, másrészük érthetetlen, titokzatos rémisztő dolognak tartja, de akad olyan is, aki úgy gondolja, hogy „nem lőnek ezzel nyulat” alapon, majd ő házilag megoldja, és közöttük elég széles a skála. Hát van egy rossz hírem, vagy jó hírem? Mindenki döntse el maga!

Aki úgy gondolja, hogy majd megoldja sufnituningban, vagy a másik, aki költségcsökkentésként megkeresi a legolcsóbb könyvelőt, gyakorlatilag oroszrulettet játszik a vállalkozásával. Aki retteg a könyvelőtől, azt pedig pestiesen szólva könnyen megmajmolja egy lelkiismeretlen pénzhajhász. Kis írásaimmal arra teszek kísérletet, hogy a két szélsőség, és mindenki más számára megmutassam, hogy a könyvelés nem misztikum, ugyanolyan szakma, mint bármely más, amely megfelelő szaktudást és érthető kommunikációt igényel.

Egy kis laza törtnettel zárom mostani bejegyzésemet.

Az e-mail aláírásomat az alábbi szöveggel szoktam zárni.

Megbízható szolgáltatót keres? Könyvelés, bérszámfejtés, adótanácsadás, a legjobb megoldás: Optima Ratio Kft. A név kötelez.

Egyik tárgyaló partnerem rákérdezett, hogy ez mit akar jelenteni, és akkor döbbentem rá, hogy ami nekem teljesen magától értetődő, az másnak magyarázatra szorulhat. Pontosan ilyenek a szakmánk sajátosságai, szakkifejezései és bizonyos eljárásai. Ekkor született meg a blogírás gondolata. A történet úgy szól, hogy amikor a Kft alapítását terveztük a párommal, rengeteg, jobbnál-jobb szakmailag kifejező, pozitív hangzású nevet találtunk, de kiderült, hogy mind foglalt. Ezek után kerestünk simán csak jól hangzó neveket, de már a kedvenc sci-fi történeteim jó nevei is mind foglaltak voltak (pl: Atreides). Akkor hétvégén kirándulni voltunk, és a gyerekek felfedezték egy ágyúcsövön az alábbi feliratot: „ultima ratio”, és kérdezték, mit jelent. Emlékeim szerint ez utolsó, vagy végső megoldást jelentett. A neten kutatva meg is találtuk. Azt jelenti, hogy a fegyverek ereje, az utolsó megoldás. Ekkor találtuk ki, hogy híven eddigi törekvéseinkhez mi leszünk a vállalkozások számára a legjobb (Optima) megoldás (Ratio). Ebből született meg a cégünk neve: Optima Ratio Könyvelő Iroda Kft.

Szólj hozzá!